Çelik ile demir kullanım amacı ve türevi bakımından birbirine çok benzeyen iki farklı maddedir. Saf demir aslında bakır kadar yumuşaktır. İçerisinde olan karbon sayesinde inanılmaz sertlik kazanır ve kullanım amacına göre sınıflandırılır. Karbon katılmasıyla beraber ürün adına çelik ismi verilir. Çelik neden paslanır sorusunun cevabını da ilk burada bulabilirsiniz. İçerisinde karbon bulunması çeliğin çabuk paslanmasına sebep olmaktadır.
Çelik Neden Paslanır?
Dünyada en yaygın ham maddeler türlerine çelik ve demir türlerine örnek vermemiz çok doğal bir örnek olur. Fakat çelik neden paslanır sorusu insanların günlük hayatta maddi açıdan bir çok kayba sürüklemektedir. Çeliğin bu kadar kolay paslanmasının temel sebebi havada bulunan oksijendir ve bu olay tamamıyla çeliğin kimyasıyla alakalıdır.
Sadece çelik değil, benzer ürünlerde paslanır. Çelikle beraber paslanan ürün türleri;
Alüminyum, metal kutu, prinç, bronz gibi ürünlerde paslanır.
Paslanmayı Nasıl Önleriz ?
Paslanmayı tam manasıyla engellemek mümkün değildir. Fakat önlem alarak zararı en aza indirgemek mümkündür, elbette. Paslanmaz uygulama ürünleri oluşturmak için paslanmayı önleyecek ürün grupları kullanabilirsiniz. Örneğin; 301 paslanmaz metal ürünleri gibi.
Paslanma da en büyük reaksiyon hava ile ürün arasında gerçekleşmektedir. Nemli ortamlarda paslanma olayı daha hızlı gerçekleşir. Özellikle kış aylarında yerlerin tuzlanması veya denize yakın yerleşkelerde ki ürünler daha hızlı paslanır.
Çelik Neden Paslanır, Ne Yapmalıyım?
Paslanmaz çelikten önce, paslanmayı önlemek için malzeme boyanıyor veya galvaniz kaplanıyordu. Bu çözümler de özellikle sağlık ve gıda sektöründe başka sorunlar yaratıyordu. İlk paslanmaz çeliği Harry Brearley, 1913 yılında tesadüfen keşfetti. Tüfek namluları için çeşitli metalleri birleştirerek deneyler yaparken bazılarının paslanmaya karşı dirençli olduklarını gördü. Her büyük buluşta olduğu gibi, o da bunu sanayicilere kabul ettirebilmek için uzun bir uğraş verdi.
Krom gibi bazı metaller, atom boyutlarının birbirine yakın olmasından dolayı oksijenle çok kolay ve süratli birleşirler. Kalınlığı birkaç atom olacak kadar çok ince ama çok sağlam bir tabaka oluştururlar. Başka reaksiyon olmaz. Bu tabaka zedelense bile tekrar oluşur. Krom belli bir oranda çeliğe katılırsa yine aynı olay olur, çelik artık paslanmaz.